anssisalmi Tavallista tallaamista.

Arkkipiispan sananvapaus.

Arkkipiispa Kari Mäkinen esitti huolensa nykyisestä ilmapiiristä ja hallituksen linjauksista koskien turvapaikanhakijakriisiä. Kirkon päämieshän on totutusti maassamme esivallan moraalinvartija. Ajatukset ilmapiirin koventumisesta ja siitä johtuvasta väkivallasta on helppo allekirjoittaa, se on de facto huolestuttava asia. 

Arkkipiispa lähti myös kritisoimaan hallituksen uutta maahanmuuttopoliittista 80-kohdan linjausta. Hän loi mielikuvaa natseista ja 1900-luvun maailmasta. Hänen ajatuksensa luovat hyvin vaarallisella tavalla yhteyden ääriliikkeisiin/ääritekoihin, natseihin ja hallitukseen. Arkkipiispa on hyvin kouluttautunut ja viisas mies, liekö siis tarkoituksenmukaista? Tämä asiayhteys; yleistämisen ja leimaamis-vihjailuiden suhteen, on juuri se, mitä hän itse kritisoi. Tämäkö on joulun sanoma?

Turvapaikanhakijakriisin liittyvä maahanmuuttopoliittinen linjaus, on tehty isänmaata ja sen kansaa ajatellen. Unohtamatta tietenkään turvapaikanhakijoita, heidän ihmisarvoaan ja sopeutumista yhteiskuntaamme.

Tilanne, joka on päällä ilman poliittista muutosta, on hyvin haasteellinen ja ihmisiä eriarvoistava. Arkkipiispa ei ole ottanut tähän oikeastaan mitään kantaa. Hän ei ole juurikaan kritisoinut ja kyseenalaistanut voimassa olevien päätösten moraalia. Tästä on vedettävissä johtopäätös, että kun voimassa oleva linjaus tuo mm. mahdollisuuden ihmiskauppiaiden harjoittamaan ihmiskauppaan, niin tämä ei ole Mäkisen mielestä esille tuotavan ongelman arvoinen. Missä on kirkkomme päämiehen oikeudenmukaisuus?

Lohduttavaa asiassa on se, että Mäkinen käytti omaa sananvapauttaan, eikä näin ollen edusta koko kirkon kantaa. Tämä asia tuli hyvin esille n. vuosi sitten, kun hän esitti kohua nostaneet mielipiteensä koskien sukupuolineutraalia avioliittolakia. Tuomiokapitulissakin asiaa käsiteltiin.

Arkkipiispa tuntuu olevan pääpaimenuuden sijaan, vailla ohjausta oleva pimeyden laaksoon eksynyt lammas. Toivon todellakin, että myös Mäkinen löytää tässä vaikeassa ajassa takaisin asemansa mukaiselle polulle. Polulle, joka on oikeudenmukainen ja tasapuolinen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (21 kommenttia)

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Niin täytyy olla kun uskoo ruumiitten ylösnousemukseen ja kolmeen Jumalaan.

Käyttäjän BodilRosengren kuva
Bodil Rosengren

Hallituksen ohjelma sisälsi joitain hyviäkin kohtia mutta suurin osa oli pelkästään lyhytnäköistä populistista moskaa. Heikentemällä ihmisten sosiaaliturvaa ajetaan nämä ihmiset sitten toimeentuloluukulle eikä yhtään rahaa säästy. Heikentemällä heidän mahdollisuuksia päästä työelämään ja saada perheensä turvaan niin luodaan isoja yhteiskunnallisia ongelmia.

Arkkipiispa teki oikein että nosti nämä kysymykset esiin. Sehän on juuri kirkon yhteiskunnallinen tehtävä.

Anssi Salmi

Kirkon tehtävä, kyllä, mutta kovin yhdeltä kannalta Mäkinen asiaa katselee. Se on harmi.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Bodil Rosengren

Arkkipiispa voisi avata kaikkien tyhjyyttään huutavien kirkkosalien ovet pakolaisten majapaikoiksi !

Käyttäjän BodilRosengren kuva
Bodil Rosengren

Näin on osittain tehtykin. Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla on ollut hätämajoitusta mm Lauttasaaren kirkossa. Seurakunnat myös avanneet muita tiloja turvapaikanhakijoiden harrastustoimintaan ja muuta. Samoin seurakunnat organisoineet erilaisia keräyksiä, suomen kielen opetusta ja muuta. Mitä olet itse tehnyt turvapaikanhakijoiden eteen?

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio Vastaus kommenttiin #9

Bodil Rosengren

Ollut 40 vuotta kirkollisveron maksajana. Kirkkoväki on saanut päättää mihin osuuteni on käytetty.

Mielestäni piispa Mäkisen ei ole kuitenkaan soveliasta alkaa politisoimaan Suomen hallituksen päätöksiä. Hän voisi keskittyä kaikella tarmolla siihen miten kirkko voi ressuisseillan parhaiten toimia.

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

Kirkon passiivisuutta ja kristinuskon perustehtävän vastaisten voimien myötäilyä 1930- luvulta 1960- luvulle asti on syystäkin ankarasti arvosteltu.
Jopa suoraa militarismin ja natsiaatteen myötäilyä esiintyi sekä Saksassa että Suomessa.
On hienoa,että Suomen luterilaisilla on nyt rohkea, oppinut ja kristillisen moraalin syvästi sisäistänyt arkkipiispa.
Ps.
Kristillisen moraalin perusperiaatteet eivät muutu sen mukaan,kuka kulloinkin on hallituksessa .
Eivätkä sen mukaan,mikä viharyhmä milloinkin esiintyy Isänmaan edun nimissä.

Anssi Salmi

Sekö sitten on oikein, että merimatkalla hukkuu tuhansia ihmisiä ihmiskauppiaiden kynsissä?

Käyttäjän BodilRosengren kuva
Bodil Rosengren

Ei ole oikein mutta se ei kuitenkaan oikeuta kohtelemaan Suomessa huonosti ihmisiä.

Anssi Salmi Vastaus kommenttiin #8

Niin, kyse on kokonaisuudesta, jonka yhtenä osana on kansalliset toimet. (Hallituksen 80-kohdan linjaus) Eettinen keskustelu on erittäin tärkeä, mutta Mäkinen ei näe kokonaisuutta ja sitä isoa kuvaa. Ei toki näe moni muukaan. Turvapaikanhakijoille on paras ratkaisu olla mahdollisimman lähellä kotimaataan. Australian malli, vetovoimatekijöiden ja väärinkäytösten ehkäisy, pakolaisleirit jne. jne. Tämä on ihmisyyden kannalta kestävin ratkaisu. Euroopan ja Suomen toimet ovat osa tätä ratkaisua. Tämän pitäisi mielestäni Mäkisen nähdä, eikä natseja.

Käyttäjän BodilRosengren kuva
Bodil Rosengren Vastaus kommenttiin #12

Miksi turvapaikanhakijoille olisi parasta olla lähellä kotimaata. Australian malli on arvelluttava siltä osin että ulkoistavat jonnekin köyhälle kehitysmaalle sen vastaanoton. Toisaalta Australia ottaa kiitettävästi vastaan kiintiöpakolaisia.

Suomen toimet ei vaikuta pakolaisten tulvaan EU alueelle mitenkään. Mäkinen tosiaan näkee sitä isoa kuvaa.

Anssi Salmi Vastaus kommenttiin #14

Tutut ilmastot, tavat, kulttuuri jne. Bodil, tätä "ulkoistamista" tekee jo EU. Ns. Hotspotit ovat olleet tulossa jo lähes vuoden päivät. Yksi pyörii kunnolla. Australian malli tarkoittaa sitä, että ihmiset ohjataan pakolaisleireille. Näitä siis rahoittavat mm. Euroopan unioni. Näin loppuu ihmiskauppa, missä on poliittinen ja moraalisesti oikea tahto??

Kansalliset ratkaisut nostavat painetta EU:n suuntaan. On myös mahdollista ns. dominoefekti. Eli me, yhtenä päätepisteenä "suljemme" rajat ja näin ollen seuraavaksi Ruotsi, Norja, Tanska jne.

Ei kannata vähätellä kansallisia toimia.

Käyttäjän BodilRosengren kuva
Bodil Rosengren Vastaus kommenttiin #17

Australian malli tarkoittaa että ulkoistetaan asioiden käsittely johonkin köyhään kehitysmaahan joka sitten saa rahaa ja pakolaisten kohtelu on mikä on. Pakolaisleirejä tarvitaan mutta myös pysyviä ratkaisuja ihmisille. EU pitkään laiminlöi tätä asiaa ja seurauksena sitten voimakas ihmisvirta kun länsibalkanin reitti avautui.

Anssi Salmi Vastaus kommenttiin #18

No tämä "Australian malli", jota persutkin ovat ehdottaneet, tarkoittaa kyllä sitä, että on ihmisoikeusjärjetöjen ylläpitämät ja hyvinvointivaltioiden rahoittamat pakolaisleirit. Näille ohjataan ihmiset ja tätä kautta selvitetään apua tarvitsevat. Näin loppuu ihmiskauppa ja hukkumiskuolemat. Miksi ihmeessä ei kelpaa? En ole ikinä ymmärtänyt. Ihmisvirta johtuu EU:n saamattomuudesta, se on ihan totta. Osaltaan vaikuttaa myös useiden maiden liian antelias sosiaaliturvajärjestelmä. Valitettavasti.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Ehkä tuo "viharyhmä" ei pidä islamin arvoja maamme kulttuuriin ja oikeuskäytäntöön sopivina.

Martti Kovala

Arkkipiispa mouruaa alistumaan islamin edessä!
Toi mieleen salanimi "Leninin" filosofoinnin 20-lvulta!

Käyttäjän ReijoMatilainen kuva
Reijo Matilainen

Vuotta on jäljellä enää muutama päivä, ja mikäli ei halua kirkkoa ja näitä piispojen höpötyksiä olla ensi vuonna olla rahoittamassa, niin kannattaa toimia ja erota ennen vuodenvaihdetta.

Käyttäjän TuomoGren kuva
Tuomo Gren

On vaikeaa olla kristitty, erota Kari Mäkisen mielipiteistä jotenkin oleellisesti ja olla tämän jälkeen oikeudenmukainen. "Kaksi kolmesta" -lukkotilanteelta näyttää.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Anssi Salmi, et näköjään ymmärtänyt yhtään mistä Mäkinen puhui, joten ei aihetta enempään.

Käyttäjän rover kuva
Veikko Virta

Mäkinen on oikeassa. Suomessa turvapaikan saanneiden ihmisten eriarvoistaminen on keltaisen tähden käyttöä.

Kokonaan toinen juttu on se, että koska meillä ei ole tarjota siirtolaisille työtä ja asuntoja ja turvallisuuskin on niin ja näin. Niin emme voi ottaa vastaan siirtolaisia.

Demonisointi, jota blogistin puoluetoverit harrastavat mamuja vastaan on tarpeeton, koska asiallisetkin syyt ovat olemassa.

Anssi Salmi

Demonisointi on väärin. Mikäli taas puhut totuuksien ja todennetun esille tuomisesta, syyllistyt itse demonisointiin. Itse en hyväksy syrjintää.

Toimituksen poiminnat